Gladius

Mikä Gladius?

Seuramme nimi Gladius tarkoittaa miekkakalaa, joka muuten on maailman nopein kala. Alla Sealife Helsinki Oy:n meribiologin Marcus Dernjatinin lausunto miekkakalasta.

Täysikasvuinen, yli nelimetrinen ja 600-kiloinen miekkakala (Xiphias gladius) kuuluu eittämättä valtameren ulapan valtiaisiin, ainakin ulkomuotonsa ja fyysisten ominaisuuksiensa perusteella. Sen äärimmäisen virtaviivainen muoto on seurausta lajin taipumuksesta uida nopeasti ja taittaa pitkiä matkoja. Väsymätön miekkakala voikin vaeltaa valtamerestä toiseen ja niitä tavataan kaikkialta maailman lämpimistä ja lauhkeista meristä, ja satunnaisesti myös kylmiltä seuduilta varsinkin kesäaikaan.

Pitkä, lihaksikas ja sivuilta litistynyt muoto yhdessä sirppimäisen pyrstön ja virtaviivaisen yläleuan eli ’miekan’ kanssa mahdollistaa hurjan uintinopeuden – kiireessä miekkakala ylittää 100 kilometrin tuntivauhdin, joten se saisi ylinopeussakon kaikilla Suomen teillä moottoriteitä lukuun ottamatta. Miekan varsinainen tarkoitus on epäselvä, mutta ainakin miekkakalan tiedetään sukeltavan kalaparven sekaan ja tainnuttavan saaliinsa heiluttamalla päätään voimakkaasti edestakaisin. Tämän jälkeen miekkakala palaa syömään miekan uhriksi joutuneet makupalat.

Miekkakala on urheilukalastajien toivesaalis, ja sen liha on maukasta. Miekkakala ei ole uhanalainen, mutta ylikalastus uhkaa ainakin paikallisia kantoja.

Seuran säännöt
Muuta:
  • Toimintakertomus 2020

Seuran hallitus:

Puheenjohtaja:
Jorma Haapanen
Varapuheenjohtaja:
Heidi Kettunen
Talousvastaava:
Jari Mäkelä
Muut jäsenet:
Tuuli Suominen
Marja Varjonen
Monika Taimela

Mikko Kahlos

Hallituksen sihteeri:
Sini-Tuulia Aavio

Hallituksen yhteystiedot:
etunimi.sukunimi@gladius.fi
tai
hallitus@gladius.fi